Az én kedven receptjeim!
Szeretném megosztani veletek.
Hozzávalók:
-0.7 dl alkohol
-4 tojássárgája
-3-4 dl tejszin
-2 púpozott evőkanál porcukor
-2 cs. vanillin cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixgépbe töltjük és jól összemixeljük. Hidegen tálaljuk
Tanácsok:
TOJÁSÉRZÉKENYEKNEK TILOS!!!! Pedig fincsi...
Elkészítési idő: 3 perc
Kávé likör
Hozzávalók 12 főre
2,5 dl alkohol ( 90%-os tiszta szesz )
1 dl rum
4 dl erős feketekáv
2 tojássárgája
2 dl tej
40 dkg kristálycukor
2 csomag vanillin cukor
A cukrot a kávéval sziruppá főzzük.
A tojássárgáját a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett beleöntjük a forró szirupba.
Beletörjük a csokoládét, levesszük a tűzhelyről, és addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad.
Amikor kihűlt leszűrjük és hozzáadjuk az alkoholt és a rumot, jól összekeverjük, üvegekbe töltjük.
Fogyasztás előtt 2-3 hétig hagyjukállni, hogy az ízek összeérjenek
Tészta
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő (belemorzsolva a tésztába)
2 dl tejföl
pici só
Töltelék
sok baracklekvár
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 citrom héja
Csokimáz
8 dkg vaj vagy sütőmargarin
8 dkg porcukor
2 ek. kakaó
1 ek. tej
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és félretesszük 1-2 órára pihenni. Ezután három vékony lapot nyújtunk belőle. Az első lapot egy kb. 20x30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, erre kenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a porcukros dió felével. Rátesszük a következő lapot, amire a lekvár másik felét kenjük, és a maradék porcukros diót szórjuk. Az egészet befedjük a harmadik kinyújtott tésztával, óvatosan megnyomkodjuk, és villával sűrűn megszurkáljuk. Előmelegített sütőben készre sütjük, (kb.40 perc). A csoki máz hozzávalóit összefőzzük, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük. Ezután hűtőbe tesszük, ha megdermedt , akkor szeleteljük. Nagyon finom.
Jó étvágyat!
Karamellás Almatorta
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg finom liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só, 1 evőkanál ecet
1 tojás
Töltelék:
75 dkg alma( ha kicsik akkor 1kg)
1 citrom,1 evőkanál almalé
10 dkg cukor
2 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztetta a darabokra vágott vajat, a cukrot,sót,ecetet és a felvert tojást összegyúrjuk. Sima tésztát gyúrunk belőle.Folpackba csomagolva 30 percig pihentetjük. Addig az almát meghámozzuk,negyedeljük a magházát kiszedjük és cikkekre vágjuk a citrom levét rácsepegtetjük, így nem barnul meg az almánk.A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. Aztán a tésztát átgyúrjukés kerek lappá nyújtjuk.Odanyomkodjuk az oldalához a pereme legyen 2 cm-es villával megszurkáljuk. Az almával beterítjük szép körkörösen. Vajat morzsolunk rá. A sütöbe 20 percig sütjük. Addig míg sül, a cukrot egy lábasban kislángon kevergetve felolvasztjuk, az almalevet beleöntjük, és tovább keverve karamellás állagúra főzzük. A tortát kivesszük a sütőböl és a karamellát a tortára öntjük, és még 8 percig sütjük 250 C-on.
Almás lepény
Hozzávalók:
Tésztához:
4 dl kefir (tejföl is lehet), 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3 dl étolaj, 30 dkg finomliszt, + 2 evőkanál rétesliszt, 2 csomag vaníliás cukor .
Tetejére:
3 evőkanál zsemlemorzsa, apró kockára vágott alma (annyi, hogy 1 cm-es vastagságú legyen a tésztán), kristálycukor, fahéj, kb. 10 dkg reszelt dió.
Elkészítés:
A tésztához valókat robotgéppel jól összekeverjük. Kivajazott lisztezett tepsibe öntjük. Ezután a zsemlemorzsát rászórjuk a tésztára, arra ráterítjük az almát. Megszórjuk jó alaposan kristálycukorral, és fahéjjal. Végül a 10 dkg reszelt dióval.
Előmelegített sütőben 200 fokon 40 percig sütjük 30 x 35 cm-es tepsiben. Lekapcsolás után a sütőben hagyjuk 2-3 percig.
Hidegen szeleteljük.
Kólás süti
Tészta: 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral kikeverni, majd hozzáadunk 1 dl olajat, 10 dkg lisztet, 2 evőkanál kakaóport, kb. fél csomag sütőport, és a 6 tojás felvert habját.
Majd sütőpapírral kibélelt tepsibe önteni. (Ha nincs sütőpapír, tepsit kikenni rámával, és liszttel megszórni).
Én sütőpapírosan, 200 fokon 18 percig sütöttem, 30 x 22 cm-es tepsiben.
Krém: 2 tojás sárgáját + 4 púpos evőkanál lisztet fél liter tejjel állandó keverés mellett jó sűrűre megfőzni. Félretesszük.
Közben 25 dkg margarint 15 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral (lehet kevés vanília aromával helyettesíteni) jó habosra keverünk, és ha már kihűt a főzött krém, összekeverjük alaposan. Még 3 jó púpos evőkanál reszelt diót ( nem daráltat!) is belekeverünk.
Máz:7 dlColát 2 csomag tejszín ízű pudingporral sűrűre főzünk. (Ahogy sűrűsödik, hűl, úgy sötétedik a színe.)
Dermedés előtt nagyon langyosra lehűtve kell a krémre kenni.
A kihűlt tésztára rákenjük a világos krémet, majd arra a kólás mázat. Ezután hűtőbe tesszük. Aznap is lehet pár óra múlva, de másnap sokkal jobban szeletelni.